Større ændringer eller renovationsarbejder i badeværelse og køkken skal varsles til bestyrelsen.
Overvejer du at lave større ændringer eller renovationsarbejder i dit badeværelse eller køkken? Så kontakt bestyrelsen, før du går i gang.
Skal du renovere køkken? Så se vores FAQ/ofte stillede spørgsmål her.
Vandrør og faldstammer
Som hovedregel er faldstammer og lodrette vandrør/stigrør ejerforeningens ejendom og ansvar. Som ejer må du derfor ikke udskifte, reparere, ændre eller beskadige disse rør.
Nogle af foreningens faldstammer og stigrør er tærede, mangler vedligehold eller skal udskiftes. Ejerforeningen planlægger derfor en fuld udskiftning af faldstammer og vandrør (stigstrenge) i bad og vandrør i køkken i 2024.
Derfor vil der indtil da kun blive udskiftet faldstammer og stigstrenge, hvis der er akut læk/behov for udskiftning.
Mener du, at faldstamme i bad eller vandrør i dit køkken eller bad er utætte, så kontakt viceværten eller send billeder af det til bestyrelsen. Så kan ejerforeningen sende viceværten og evt. en VVS'er ind og inspicere faldstammer og stigrørs tilstand og vurdere, om reparationer er nødvendige. Ejerforeningen betaler for inspiceringen og evt. udskiftning eller vedligehold. Dog ikke, hvis det viser sig, at beboeren har misligeholdt eller på anden måde skadet rørene, f.eks. ved at tilstoppe afløbet ved renovering.
Bemærk, at der ikke må skylles beton ned i afløbene, da det kan tilstoppe faldstamme og vandlåse. Hvis din renovering forårsager tilstopning af faldstamme og/eller vandlås og en rensning for f.eks. beton er nødvendig, vil foreningen videresende regningen til dig.
Når du renoverer, så vær opmærksom på, at lodrette rør er ejerforeningens ansvar. Derfor skal foreningen til enhver tid kunne tilgå rørene. Det betyder, at hvis du som ejer vælger at lukke rørene inde i f.eks. et skab, en kasse, med fliser osv., så er det dit ansvar at sørge for, at rørene efterfølgende er tilgængelige. Dvs. hvis det bliver nødvendigt at tilgå rørene, skal du selv betale for evt. nedrivning og genetablering.
Bemærk: Hvis du udskifter håndvask eller toilet, skal du selv køre det gamle på genbrugspladsen. Det samme med byggeaffald. Læs mere her.
Ændring af afløb
Vil du lave om på afløbet i dit badeværels (f.eks. lave unidrain)? Så vær ekstra opmærksom, da det kræver tilladelse fra bestyrelsen.
Det skyldes, at der skal foretages arbejde i etageadskillelse for, at afløbet bliver tæt. Og etageadskillelsen er foreningens ansvar, dvs. foreningen står med det økonomiske ansvar for eventuelle skader på bygningen, der måtte opstå som resultat af de ændringer, du måtte foretage. Hvis du — imod foreningens vedtægter — laver ændringer i etageadskillelsen uden forudgående tilladelse fra bestyrelsen, kommer du selv til at hæfte for eventuelle skader, der måtte opstå som resultat af din renovering.
Sådan gør du:
- Tegn en all-risk-forsikring: Ejerlejlighedsejeren har pligt til at tegne en all-risk-forsikring på arbejdet. Ingen arbejder, herunder forandringsarbejder, der vedrører konstruktionsmæssige — herunder statiske såvel som el- og VVS-installationer — må udføres ved selvbyg. Faguddannede og om nødvendigt autoriserede fagpersoner skal antages.
- Anmod bestyrelsen om tilladelse. Som betingelse kræver bestyrelsen, at der tages billeder som dokumentation for det udførte arbejde.
- Få en erklæring fra den autoriserede VVS'er, du benytter: Heri skal VVS'eren beskrive, hvilket arbejde der er udført. Vedkommende skal også bekræfte, at han/hun tager ansvar for, at installationen er udført i overensstemmelse med alle gældende regler.
- Send erklæringen fra VVS'eren til bestyrelsen sammen med en kopi af regningen fra VVS'eren.
Bemærk: Kan du ikke fremvise en erklæring fra VVS'eren som ovenfor beskrevet, vil det blive noteret hos ejendomsadministrator, at du (eller en evt. fremtidig ejer af lejligheden) ikke har fået forhåndsgodkendt din renovering. Det betyder, at du vil blive holdt ansvarlig for eventuelle skader, der måtte opstå som følge af din renovering. Dvs., at skulle der f.eks. opstå skimmel i etageadskillelsen som følge af en utæthed i dit afløb, så vil du stå med regningen for udbedring.
God stil ved renovering
Dine naboer sætter stor pris på, hvis du er hensynsfuld overfor dem, når du renoverer. Det vil sige:
- Overhold foreningens husorden i forhold til støj og tidspunkter. Du finder husordenen her på hjemmesiden under "Dokumenter". Læs under "Støj".
- Ryd op efter dig. Hver dag! Særligt murerstøv sviner i opgangene. Hvis I bærer materiale ned ad trappen og støver på trappen og i opgangen, så støvsug efter jer hver dag. (Det er bedst at støvsuge, da en fugtig klud kun tværer det ud.) Ellers bliver støvet slæbt med hele vejen ned til indgangsdøren.
- Der er ballofixer i alle lejligheder, så man kan slukke Har I brug for at lukke for vandet på stigestrengen (til opgangen), skal viceværten altid kontaktes. Desuden skal lukning af vandet varsles i opgangen nogle dage i forvejen.
Har du spørgsmål angående renovering, er du velkommen til at maile til bestyrelsen.
Denne artikel er senest opdateret 1. oktober 2024.